Natte teelten
Lisdodden
Lisdodden (Typha latifolia) zijn uitstekend in het zuiveren van water. Daarbij zijn alle onderdelen van de plant eetbaar. De planten zijn meerjarig en winterhard.
Duurzame landbouw
Natuurinclusieve landbouw is een vorm van duurzame landbouw gebaseerd op veerkrachtige voedsel- en ecosystemen. Natuurinclusieve landbouw profiteert enerzijds van de natuur en werkt anderzijds met de natuur. Het draagt bij aan de biodiversiteit; planten, vogels, insecten en andere dieren. Daarbij creërt het een gezonde bodem en draagt het bij aan een mooi landschap. Het gebruiken van natte teelten is een vorm van natuurinclusieve landbouw.
Lisdodde: één plant, diverse mogelijkheden
Water bufferen en water filteren
Lisdodden kunnen worden ingezet als water bufferzone, bijvoorbeeld tussen agrarisch land en natuurgebieden of aan oevers. Het staat bekend als een grote waterzuiveraar omdat lisdodden zuurstof naar de wortels transporteren waardoor aerobe bacteriën zich kunnen vormen rondom de wortels. Deze bacteriën breken nitraten, nitrieten en fosfaten af. Dit maakt lisdodden uitstekend inzetbaar in helofytenfilters. Daarbij zorgen deze teelten voor een brede biodiversiteit. De eindproducten kunnen worden ingezet als alternatief voor traditionele bouwmaterialen.
Lisdodden behoren tot de groep planten die in staat zijn om fytoremediatie uit te voeren. Dit houdt in dat planten worden gebruikt om components of concern, COC, (zoals bijvoorbeeld metalen) te filteren. Lisdodden zijn bevonden als geschikte fytoremediator voor metalen afkomstig uit metaal, melanoidine en fenolhoudend afvalwater.
Bouwtoepassingen
Lisdodden hebben de eigenschap dat de vezels in de plant zowel sterkte als isolatie bieden.
Dit maakt het mogelijk om zowel de skeletbouw als de isolatie volledig te maken is met behulp van lisdodde (typhaboard). De platen worden gemaakt door de bovengrondse delen van de plant te oogsten en deze te vermalen om er vervolgens platen van te persen.
Eetbare toepassingen
Vrijwel alle delen van de lisdodde zijn eetbaar. Zo is het stuifmeel komend uit de bloemen bruikbaar als bloem voor bakken. De jonge knoppen kunnen in het voorjaar worden gegeten en de witte binnenkant van jonge scheuten kan, tevens rauw, worden gegeten. De zaden kunnen worden gegeten na roosteren.
De wortelstokken bevatten zetmeel dat vrijkomt door de wortels na het schillen onder water te breken. Het zetmeel kan worden gebruikt om er meel of siroop van te maken. De wortelstokken zijn ook eetbaar na het bakken, grillen of koken ervan.
Bekijk via de knop hieronder de recepten uit onze serie: koken met lisdodden.