Artikelen

Winters vijveronderhoud

De afgelopen week zijn de temperaturen flink gedaald, en sommige delen van Nederland hadden zelfs te maken met wat sneeuw. De winter komt er dus echt aan! Maar wat gebeurd er nu in de winter met uw vijver?  En hoe kunt u het beste uw vijver onderhouden in de winter? 

 

Planten in uw vijver zorgen niet alleen voor een natuurlijke look, maar ze spelen ook een vitale rol in het onderhouden van het ecosysteem in de vijver. Het is dan ook belangrijk om uw planten voor te bereiden op de winter. 

 

 

Waterplanten verliezen in de herfst hun bladeren en zullen stoppen met groeien. Het verlies van bladeren zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in uw vijver daalt door de rottende bladeren. Dit kunt u eenvoudig voorkomen door de bladeren of ander drijvend vuil van het wateroppervlak te verwijderen. Om uw zuurstofgehalte op pijl te houden, raden we u aan om zuurstofplanten te planten die het hele jaar door groeien, zoals waterpest. Daarbij raden we u aan om waterlelies zo ver mogelijk terug te snoeien zodat de lelie haar groeiproces kan vervolgen in de lente. 

 

U kunt ervoor kiezen om uw vijver te verwarmen of om de vijver af te dekken. Dit zorgt ervoor dat de vijver niet zal bevriezen en de vissen beter beschermd zijn tegen prooien. Het metabolisme van vissen en andere waterdieren verlangzaamd namelijk enorm in de winter door de koude temperaturen. 

 

Mocht uw vijver toch dichtvriezen. Dan raden we u aan het ijs niet te breken. Het breken van ijs kan namelijk zorgen voor schokgolven die onnodige stress geven aan vissen en andere waterdieren.

 

Geniet van uw vijver in het winterse landschap!







Kippen als onkruidbestrijders 

PaludiPlants teelt haar planten voor én met de natuur. Hierbij vinden wij het van groot belang dat er geen gebruikt gemaakt wordt van gif. Sinds kort hebben we dan ook een aantal extra helpende handen die de onkruid druk onder controle houden.

Onze gewassen groeien in een kas. Zo kunnen we de gewassen de beste omstandigheden bieden. Dit brengt ook met zich mee dat verschillende onkruiden de kans krijgen om te groeien. We wilden geen gif gebruiken omdat dit een negatieve invloed heeft op de 'kleinere biologie', denk aan roofmijten, die in de kas worden uitgezet. Het onkruid wieden met de hand werd ook niet als ideaal bevonden omdat dit een tijdrovende klus was. 

Toen kwamen we op het idee om kippen te gebruiken. Kippen zijn namelijk dol op jong onkruid, zaden en kleine beestjes (slakken etc.). Na een korte proef die erg goed is bevallen, hebben de dames hun vaste intrek genomen in de kas. Kortom: geen gebruik van gif, blije kippen en elke dag verse eieren! 

Bekijk de foto's van de dames hieronder!


Overige artikelen

Het wonderlijke potentieel van de sigarenplantenteelt - BP nieuws

Created with Sketch.